CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Fermierii care vor primi subvenţii de peste 5.000 de euro trebuie să se înregistreze ca PFA din 2015
Data 30-09-2014 15:06
Sursa www.recolta.eu
Este vorba atât de Pilon II unde nu mai există beneficiari persoane fizice, cât şi Pilonul I unde apare ca o noutate definiţia de fermier activ. Pentru a face dovada că domeniul lui de activitate este agricultura, el trebuie să prezinte un cod CAEN. Un efect benefic al acestei măsuri este fiscalizarea agriculturii.

"În fișa măsurilor pe Pilonul II nu mai există persoană fizică beneficiar eligibil, iar pe pilonul I apare definiția de fermier activ. Acesta are niște interdicții prevăzute prin regulament pentru anumite tipuri de activități care sunt considerate că nu reprezintă fermierul activ, iar la nivel național noi am mai adăugat câteva. Ca să faci această verificare, dacă solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca în sistem să introduci domeniul lui de activitate, iar ca să aibă domeniu de activitate trebuie să fie minimum PFA pentru că trebuie să aibă cod CAEN. Altfel, nu ai cum să îl verifici dacă este sau nu fermier activ", a spus Turtoi.

Plafonul impus de autorităţi este cel de 5.000 de euro. Astfel, un fermier care depune cererea pentru o subvenţie mai mare de 5.000 de euro trebuie să fie înregistrat ca PFA.

"Condiționalitatea accesată va fi aplicată și pe pilonul I pentru toți cei care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an și intră în verificarea de fermier activ. Dacă nu are cod CAEN nu va lua subvenție, iar ca să aibă cod CAEN trebuie înregistrat la ONRC, cel puțin ca PFA, ca sa îi vezi codul CAEN. Vom începe odată cu campania din 2015", a menționat oficialul MADR.

Turtoi a completat că această măsură va conduce la o fiscalizare a producţiei agricole comercializate, el menţionând că sunt persoane care au de 5 – 10.000 de oi şi plăteau impozit la stat pentru că erau persoane fizice.

Stiri
x