CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu SUBVENȚII anunțate la PLATĂ de ministrul AGRICULTURII în această săptămână!
Data 13-06-2016 10:36
Sursa www.agroinfo.ro
PROMISIUNI SUBVENȚII. De săptămâna viitoare (săptămâna aceasta n.r.) vrem să începem plățile la producția animală, le-a promis ministrul agriculturii, fermierilor care s-au strâns pe 7 iunie 2016 în Parcul Izvor din București, la o manifestație denumită de protest. Cu alte cuvinte, Achim Irimescu le promite agricultorilor că, în această săptămână care tocmai începe, va fi demarată plata subvențiilor pe zootehnie.

În altă ordine de idei, la cei care primesc fonduri pentru animale vestea bună este că vor fi sume foarte mari. De exemplu, o să depășească 1.000 euro vaca de carne, o să depășească 800 de euro la vaca de lapte. Sunt sume foarte bune. La oi, în evaluarea noastră, de săptămâna viitoare (din această săptămână n.r.) începe plata și la ovine. Subvenția totală la ovine, este vorba de 10 euro pe cap de oaie.

Repet, subvenția este 10 euro/cap de oaie. Eu, unul nu sunt foarte mulțumit pentru că raportul între bovine și ovine este 1 la 6 și ar trebui să regăsim și la subvenție o sumă mai bună pentru ovine. Sperăm ca din anul viitor, pentru că în această vară ar trebui să transmitem Comisiei Europene o schemă modificată pentru anul viitor, iar de anul viitor lucrurile să se îndrepte cât mai mult și să restabilim un echilibru între producătorii noștri. Toți producătorii sunt importanți pentru noi și nu vrem să existe discrepanțe așa mari între sectoare, le-a promis ministrul Achim Irimescu fermierilor care au venit pe 7 iunie la București.

Ministrul agriculturii a dezvăluit cuantumul sprijinului cuplat pe cap de bovină. Peste 1.000 de euro/vaca de carne și peste 800 euro/vaca de lapte. Sumele uriașe vor fi primite însă de un număr restrâns de fermieri români. România a solicitat Comsiei Europene sprijin cuplat pentru 300.000 de capete de vaci de lapte și 35.000 de capete de vite de carne.

Pentru vacile de lapte, Comisia Europeană a aprobat un buget de 75 de milioane de euro, iar la bovinele de carne 10,5 milioane de euro. Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru campania 2015, 190.000 de fermieri români au solicitat subvenţii pentru bovine, caprine şi ovine.

Fermierii români au cerut sprijinul cuplat pentru 5.000 capete bivoliţe de lapte, peste 8.000 capete taurine de carne şi peste 85.000 capete vaci de lapte. Datele au fost comunicate pentru Agroinfo de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în ianuarie 2015. Presupunem că toate aceste animale sunt eligibile la plată. Astfel, dacă se împart cele 75 de milioane de euro la 85.000 de capete de vaci de lapte rezultă o subvenție de aproximativ 882 de euro/cap de vacă.

75 milioane euro/85.000 vaci de lapte = cca. 882 euro/cap de vacă sprijin cuplat

Deci, intenția este să nu se înapoieze Comisiei Europene niciun cent din banii destinați României pentru această schemă de sprijin. Facem calculul și la taurinele de carne, ne bazăm pe informațiile comunicate oficial de APIA, și suma care ar trebui să o primească un fermier român este 1.312 euro/cap de vită de carne.

10,5 milioane euro/8.000 taurine de carne = cca.1.312 euro/cap de vită de carne

Dacă pentru crescătorii de bovine, sumele sunt spectaculoase, pentru crescătorii de ovine și caprine, sumele sunt mici. Ministrul agriculturii a anunțat inițial că fermierii vor primi un sprijin cuplat de 16 euro/cap de oaie și capră.

Crescătorii de animale trebuie să știe că sprijinul cuplat pe cap de oaie va fi undeva la 16 euro, a declarat Achim Irimescu. Declarația a fost făcută pe 29 martie 2016. Pe 7 iunie 2016, ministrul agriculturii i-a anunțat pe fermieri că subvenția totală la ovine, adică sprijin cuplat + ajutorul național tranzitoriu, este 10 euro/cap de animal.

Comisia Europeană ar fi alocat 25 de milioane de euro pentru plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, iar numărul maxim de capete pentru care se poate plăti această subvenție este 3 milioane. Pentru ovine și caprine, criteriile de obținere a acestui sprijin sunt oarecum mai relaxate. Astfel, ovinele și caprinele au beneficiat pentru 2015 de derogare în ce privește obligativitatea ca animalele să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei respective. Din acest motiv, este posibil să beneficieze de bani un număr mai mare de animale și astfel suma acordată pe cap de animal să se reducă.

Guvernul României a aprobat pe 27 mai 2016 bugetele pe fiecare schemă de plată. La sprijinul cuplat la vaci de lapte, suma alocată este ușor mai mare decât bugetul anunțat de Comisia Europeană. Iată sumele aprobate!

203,15 milioane euro pentru ajutorul național tranzitoriu (ANTZ)

27,78 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine;
116,77 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine;
58,59 milioane euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.

113,35 milioane euro pentru sprijinul cuplat (SCTZ)

1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;
24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;
10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase și metișii acestora;
76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
27.000 euro pentru specia viermi de mătase.

Plățile pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.

Fermierii români au dreptate când ne trimit mesaje în care ne spun că nu-i interesează atât de mult bugetele totale, ei vor să știe ce sumă primesc pe cap de animal. APIA nu a comunicat nici în acest moment câte ovine, caprine, bovine sunt eligibile în campania 2015 pentru plata ANTZ și SCZ. După cum ați observat, Agroinfo a folosit în calcule datele comunicate de APIA după încheierea sesiunii de depunere a cererillor unice pentru 2015, date din care reiese clar pentru câte animale solicită fermierii români aceste subvenții.

Stiri
x