CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Cum poate un angajator din mediul privat să dea liber salariaților săi pe 2 decembrie
Data 28-11-2016 13:51
Sursa www.avocatnet.ro
Recent, Guvernul a hotărât că 2 decembrie va fi zi liberă pentru bugetari, pentru a nu lăsa o zi lucrătoare între 30 noiembrie și 1 decembrie și sfârșitul de săptămână. În aceste condiții, vă explicăm astăzi cum pot angajatorii din mediul privat să ia o decizie similară și ce poate implica o asemenea măsură.

Guvernul a decis miercuri că va acorda liber bugetarilor în ziua de 2 decembrie. Având în vedere măsura Executivului, salariații din mediul privat ar putea să se bucure și ei de puntea între 30 noiembrie și 1 decembrie (zile libere legale) și weekend, însă doar dacă fiecare angajator ia o decizie în acest sens.

Astfel, un angajator din mediul privat poate, de asemenea, să acorde zi liberă salariaților săi pe 2 decembrie, printr-o decizie la nivel intern, așa cum ne-a explicat Miruna Stănescu, avocat partener la Stănescu și Iordache.

Aceasta a precizat că „legislația în domeniu nu prevede o procedură specială pe care angajatorul privat să o respecte”, dar, dacă există prevederi în acest sens în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern, acestea trebuie respectate. Mai mult, „programul de muncă și modul de repartizare al acestuia pe zile trebuie aduse la cunoștința salariaților, neexistând însă un termen impus de lege, însă ar fi recomandat ca această decizie să fie adusă la cunoștința salariaților într-un termen rezonabil”, a comunicat specialista consultată de redacția noastră.

De asemenea, legea nu impune nici anumite cerințe de formă ale deciziei respective. Totuși, Miruna Stănescu apreciază că „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”.

Bine de știut. Acordarea de timp liber în ziua de 2 decembrie este un beneficiu, iar salariatul nu poate fi obligat să stea acasă. „Angajatorii nu îi vor putea sancționa pe salariați și nici nu vor putea impune salariaților lor să nu se prezinte la serviciu în data de 2 decembrie”. Totuși, specialista consideră că această problemă „determină foarte multe interpretări și comportă discuții de la caz la caz, neexistând în această situație o soluție general-valabilă”.

Angajatorul poate renunța la recuperarea zilei libere

În ceea ce privește recuperarea zilei libere de 2 decembrie, deși Guvernul a decis că bugetarii vor lucra în plus (pe 17 decembrie sau prelungind programul în mai multe zile), în mediul privat, acest aspect rămâne la latitudinea angajatorului. Astfel, dacă angajatorul va da zi liberă, poate renunța la recuperarea acesteia, deși este dreptul său să vrea recâștigarea timpului liber acordat.

În cazul în care angajatorul privat decide să acorde salariaților săi liber în data de 2 decembrie, fără să solicite recuperarea orelor de lucru aferente, acesta trebuie să achite angajaților drepturile salariale pentru ziua respectivă. Acest lucru înseamnă că angajatorul suferă, cel puțin teoretic, o dublă pierdere de ordin financiar: pe de o parte, fiindcă este lipsit de prestația salariaților pentru care achită salarii, iar pe de altă parte, fiindcă scade volumul de activitate.

În cazul în care angajatorul dorește recuperarea zilei libere, sursa citată ne lămurește că aceasta „se va putea realiza atât în perioada anterioară zilei de 2 decembrie, cât și în perioada ulterioară acestei zile, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru, fie prin prestarea activității în zilele de repaus saptămânal”.

În orice caz, trebuie să știți că recuperarea unei zile libere acordate de angajator într-o zi liberă legală nu este posibilă și poate fi sancționată de inspectorii de muncă. De exemplu, în cazul nostru cu 2 decembrie (ce pică vinerea), pentru a lega două zile libere (joi și vineri) de weekend, un angajator nu poate cere salariaților săi să lucreze miercuri în loc de vineri.

În acest sens, avocata Miruna Stănescu atenționează că, „în situația în care angajatorul va impune salariaților săi să recupereze ziua liberă într-o zi de sărbătoare legală, acesta este pasibil de răspundere contravențională, fapta sa putând fi sancționată cu o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei”. Angajatorul nu poate scăpa de această sancțiune nici măcar dacă salariatul își dă acordul în scris în acest sens. Concret, chiar în Codul muncii se prevede că „salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege”.

Nu confunda recuperarea zilei libere cu orele suplimentare

Așa cum am menționat deja, recuperarea zilei libere acordate pe 2 decembrie se poate realiza și prin prelungirea programului zilnic de lucru, dar recuperarea nu trebuie confundată cu munca suplimentară. Aceasta din urmă se referă la „munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal”, potrivit Codului muncii.

În timp ce recuperarea apare ca o consecință a acordării unor ore libere, la munca suplimentară este invers: tocmai pentru că salariatul a stat unele ore peste program, acestea se vor compensa prin timp liber plătit în următoarele 60 de zile (sau prin adăugarea unui spor corespunzător la salariu).

Dacă angajatorul decide să acorde liber pe 2 decembrie, această măsură „trebuie să respecte toate dispozițiile imperative referitoare la timpul de muncă și timpul de odihnă”, a subliniat Miruna Stănescu. Acest lucru înseamnă că angajatorul trebuie să fie atent atunci când stabilește modalitatea de recuperare a orelor de lucru pentru a nu încălca dreptul la repaus zilnic și săptămânal al salariatului, prevăzut de Codul muncii.

Mai exact, actul normativ dispune că „timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale”. În mod normal, durata normală a acestuia este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, repartizarea orelor pe zile fiind uniformă. Cu toate acestea, cele 40 de ore pe săptămână pot fi împărțite și altfel.

Dacă se lucrează ore suplimentare, atunci maximul orelor lucrate într-o săptămână poate ajunge până la 48 de ore. Angajații pot sta la muncă peste 48 de ore pe săptămână numai în situații excepționale și cu condiția ca „media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână”, mai scrie în Cod.

Bine de știut. Dacă angajatorii ar acorda liber salariaților pe 2 decembrie, aceștia s-ar putea bucura de o minivacanță de cinci zile, care ar începe miercurea viitoare și s-ar încheia duminica viitoare. În altă ordine de idei, lăsând la o parte 30 noiembrie și 1 decembrie, ultimele libere legale pe anul acesta vor fi 25 și 26 decembrie, dar, din păcate, prima zi de Crăciun va pica duminică, așa că salariații vor mai sta acasă doar luni, în a doua zi de Crăciun.

Stiri
x