CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Care sunt condițiile ca un fermier din eșantionul de control să încaseze avansul din subvenția APIA
Data 28-11-2016 13:56
Sursa agrointel.ro
AVANS APIA pentru fermierii care se află în eșantionul de control! În premieră pentru anul 2016 și această categorie de fermieri care era în mod normal ”blocată” la plată primește bani din avansul pe suprafață. Nu toți fermierii însă intră la plată dar vestea bună este că în luna decembrie, mai exact începând de luni, 5 decembrie, APIA începe plățile regulare unde ar trebui să intre și fermierii aflați în control dacă aceștia au dosarul finalizat! În acest caz nu se mai ține cont de rata de eroare ci banii sunt transferați în conturile fermierilor după introducerea datelor din raportul de control în sistem!

Cine sunt fermierii aflați în eșantionul de control care sunt trecuți în ”lista albă” a plăților și tranferați la plată de fiecare județ în parte? În principal se încadrează dosarele, așa cum a declarat și directorul general al APIA Adrian Pintea, care nu depășesc o rată de eroare de 5%.

Ce înseamnă mai pe înțelesul fermierilor acest lucru? Producătorul a avut deja controlul efectuat de un funcționar APIA, neconformitățile pe un dosar care a fost la control să nu depășească 5%. Mai exact, diferența dintre suprafața declarată și cea determinată în urma controlului este sub 5% pe dosar ceea ce înseamnă că fermierul se poate califica la plata în avans, aceasta fiind o premieră și o derogare pe care APIA o face în campania 2016.

Pe de altă parte, nu numai rata de eroare se ia în calcul ci și neconformitățile care apar în urma controlului pe ecocondiționalitate în speță bunele condiții de climă și mediu, GAEC-urile. Dacă fermierii au fost controlați în anii anteriori, spre exemplu, și au repetiție la coduri de neconformitate GAEC pot să dea erori destul de mari adică cu reduceri semnificative la plata finală.

Atenție! Fermierii nu află imediat ce se încheie controlul dacă intră la avans sau nu. Funcționarul APIA încheie în sistem raportul privind controlul și trimite la București lista cu producătorii agricoli care se încadrează la plata avansului.

Vă reamintim că agenția de plăți a început procesarea și autorizarea cererilor pe 17 octombrie iar plăție se vor încheia la sfârșitul lunii noiembrie, urmând ca în decembrie să fie demarate plățile integrale. Astfel, au mai rămas doar trei zile în care funcționații APIA pot autoriza plățile fermierilor astfel încât un număr cât mai mare dintre aceștia să încaseze avansul.

Iată care sunt cuantumurile integrale ale plăților APIA pe hectar pe hectar, aprobate oficial de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pe 21 octombrie:

SAPS: 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015 când suma primită de fermieri a fost de 79,7392 euro/ha!
Plata pentru tinerii fermieri: 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015 când s-a plătit 19,9348 euro/ha!
Plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha! În cazul acestei plăți pentru primul interval, adică până în 5 hectare plata nu a suferit nicio modificare iar în cazul celui de-al doilea interval, între 5 și 30 de hectare, cuantumul pe hectar a scăzut având în vedere că în campania 2015 s-au plătit 51,0789 euro/ha!
Practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzirea): 57,37 euro/ha. Și în acest caz fermierii au de pierdut întrucât în campania 2015 s-au plătit 59,1277 de euro!
La avansul APIA se achită un procent de 69% din schemele de bază și 84% din plățile compensatorii.

Stiri
x