CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Irimescu: Vom limita cumpararea de teren agricol la 150 hectare pentru persoane fizice si la 1.500 pentru cele juridice
Data 28-11-2016 14:02
Sursa www.stiriagricole.ro
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat de curand ca proiectul de modificare a Legii 17/2014 va limita achizitia de teren agricol la 150 de hectare pentru persoanele fizice si la maximum 1.500 de hectare pentru societatile cu personalitate juridica.

„In urma discutiilor cu producatorii agricoli am convenit sa limitam pe persoana fizica la 150 de hectare, ar fi ca o ferma de familie care poate sa achizitioneze si in domeniul productiei de cereale, iar pe persoana juridica am stabilit o masura similara cu cea din Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin exceptie se poate merge pana la 1.500 de hectare achizitionate de societatile cu personalitate juridica”, a declarat Achim Irimescu la emisiunea interactiva „De vorba cu ministrul tau”, realizata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic.

Totodata, ministrul Agriculturii a prezentat si o serie de cerinte pe care vor trebui sa le indeplineasca cei care vor dori sa cumpere teren agricol in Romania.

„Am introdus si cateva cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Mai exact, societatile comerciale trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci aici vor fi multe limitari. Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare”, a spus Irimescu.

De asemenea, cei care vor dori sa cumpere teren agricol vor trebui sa faca dovada ca au fost fermieri pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura.

Proiectul de modificare a Legii 17/2014 urmeaza sa fie publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, urmand apoi sa intre si in circuitul de avizare.

Conform unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

Stiri