CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Cine e arădeanul Stefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie
Data 09-10-2014 09:55
Sursa www.ziuaveche.ro
Stefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie 2014, alături de cercetătorii americani Eric Betzig şi William E. Moerner, s-a născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

Este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.

Stefan W. Hell și-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat şi şcoala generală, între 1969 şi 1977. În 1977 s-a înscris la liceul Nikolaus Lenau din Timişoara, unde a studiat doar un an. În aprilie 1978, la vârsta de 15 ani, a plecat în Ludwigshafen, Germania, împreună cu părinţii.

Între 1981 şi 1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut titlul de doctor în fizică în 1990, cu calificativul maxim – summa cum laudae.

Stefan Hell este Doctor Honoris Causa al Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”. Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Separat de Betzig and Moerner, care au lucrat împreună, Stefan Hell a descoperit o modalitate de a depăși actualele limitări ale microscopului și a depistat o nouă modalitate de a studia celulele și de a aduce microscopia la un nivel și mai amănunțit, de ordinul „nano”. A publicat un articol în acest sens în urmă cu 20 de ani, iar în anul 2000 a perfecționat metoda care poartă numele STED.

Cu ajutorul nanoscopiei, cercetătorii pot observa acum viruși, proteine și molecule mai mici de 0,00000002 metri. Sunt posibile astfel urmărirea proteinelor în cazul bolilor Parkinson, Alzheimer, Huntington și se pot urmări chiar proteinele în timpul diviziunii celulare în embrioni.

„Biologia s-a transformat în chimie și chimia s-a transformat în biologie”, au menționat în argumentația lor membrii Comitetului Nobel.

Pe contul de Twitter, Comitetul Nobel amintește că Stefan Hell este al patrulea laureat al premiului născut în România. Ceilalți trei laureați sunt Herta Mueller (2009, Literatură), Elie Wiesel (1986, Pace) și George Emil Palade (1974, Medicină).

Stiri
x