CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu APIA eliberează adeverinţe de creditare pentru crescătorii de ovine-caprine
Data 23-10-2014 10:52
Sursa www.agroinfo.ro
Crescătorii de ovine – caprine, beneficiari de ajutoare naţionale tranzitorii (ANT), care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente pot solicita adeverinţe de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit unui comunicat al Agenţiei, creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale.

Prin Ordinul de Ministru nr. 1472/30.09.2014 s-a stabilit că suma cuvenită pentru beneficiarii de ANT în sector ovine - caprine este de 20 lei/cap de animal.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea creditelor acordate de bănci fermierilor.
APIA precizează că „banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, inclusiv comisioanele aferente creditului de maximum 1%”.

Stiri