CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Ce granturi poate obține un IMM de la buget pentru dezvoltarea afacerii
Data 16-04-2015 14:48
Sursa www.romanialibera.ro
Dacă ai o firmă și ai nevoie de fonduri nerambursabile pentru ca să o dezvolți, poți obține banii necesari de la bugetul național. Departamentul pentru IMM, mediu de afaceri și turism a anunțat propunerile de proiecte pentru acest an destinate micilor afaceri. În total sunt șapte proiecte, care însă nu au obținut încă aprobarea Guvernului.

Programul național multianual de microindustrializare prin care statul acordă un ajutor de minimis pentru achiziționarea de utilaje, echipamente, mijloace de transport marfă, echipamente IT etc. Alocaţia financiară nerambursabilă este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 120.000 lei/beneficiar, iar contribuţia proprie – minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Programul naţional pentru susţinerea internaţionalizării IMM urmăreşte acordarea de sprijin financiar pentru minim 150 IMM /an pentru creare brand, pentru cel puțin 150 de IMM ca să participe la târguri internaționale, misiuni economice, etc și instruire tehnici internaționalizare pentru minim 150 IMM /an. Se acordă finanțare nerambursabilă în valoare de maximum 90% din totalul cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 20.000 lei pentru fiecare beneficiar pentru creare brand și participări la târguri internaționale, respectiv 40.000 lei (exclusiv TVA)/IMM pentru instruire în tehnici internaționalizare.

Programul naţional de stimulare a cercetării-dezvoltării şi inovării în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii se va desfășura în trei etape:

- organizarea și desfășurarea cursurilor de instruire generale și de specialitate în domeniul drepturilor de proprietate

- consultanță pentru prediagnoza în firmă și cercetare/documentare asupra soluțiilor brevetabile;

- finanțarea costurilor aferente taxelor de înregistrare la OSIM a drepturilor de proprietate intelectuală.

Se acordă sprijin financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 25.000 lei pentru fiecare beneficiar pentru participare cursurilor de instruire generale si de specialitate in domeniul drepturilor de proprietate/ maxim 5 persoane instruite/ IMM. Pentru a doua etapă, finanțarea nerambursabilă este de maximum 5.000 lei (exclusiv TVA)/IMM. În ceea ce privește ultima etapă, sprijinul financiar este în valoare de maxim 20.000 lei (exclusiv TVA)/IMM.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor din sfera economiei sociale urmărește dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale persoanelor defavorizate în scopul implicării lor în structuri economice private, sprijinirea demarării şi dezvoltării firmelor înfiinţate de persoane defavorizate, reducerea discrepanţelor economice în rândul persoanelor defavorizate etc. Prin program se finanţează implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de aplicanţi. Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 50.000 lei/beneficiar. De asemenea, beneficiarii vor fi scutiți de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV- a.

Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural finanţează implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de viitorii antreprenori care înfiinţează firme în mediul rural. Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 50.000 lei/beneficiar.

Programul naţional pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale, sub-sectoriale şi de produs vizează, prin organizarea a două târguri naţionale de primăvară-vară şi toamnă-iarnă susţinerea promovarea produselor româneşti şi a producătorilor români prin creşterea vizibilităţii pe piaţă și câştigarea de pieţe interne şi externe noi pentru acest tip de produse. Se asigură participarea gratuită la târg pentru beneficiarii selectaţi în urma înscrierii online în program și decontarea cheltuielilor cu cazarea și a celor de transport, inclusiv al produselor.

Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor acordă finanțare nerambursabilă pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru operațiunile de înscriere a modificărilor efectuate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru publicarea în Monitorul Oficial, taxele de timbru pentru activitatea notarială etc. Programul urmărește transmiterea de către titular a afacerii, respectiv a fondului de comerţ, în scopul asigurării continuării existenţei şi activităţii comerciale a întreprinderii, de regulă în cadrul aceleiaşi familii, cu titlu gratuit.

Cum arată mediul de afaceri văzut de Registrul Comerțului

Conform ultimelor date statistice ale Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la sfârșitul lunii februarie erau înregistrate 18.372 de SRL, din care funcționale 17.984, 388 fiind radiate. Cele mai multe își desfășoară activitatea în județul Cluj, respectiv 2.366 de SRL, Bucureștiul ocupând doar a doua poziție cu 2.117 societăți funcționale. Cei mai mulți patroni (27,84%) au vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani, aproape tot atâți cât cei ce se încadrează în categoria de vârstă 40-49 de ani – 27,48% . Dintre aceștia, 64% sunt bărbați, iar 36% femei. Cele mai multe proprietare de SRL (40,58%) sunt în județul Galați, iar cele mai puține (34,19%) în județul Giurgiu.

Stiri
x