CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Daniel Dăianu: BNR poate continua să reducă dobânda de politică monetară
Data 25-11-2014 15:27
Sursa www.capital.ro
Banca Naţională a României (BNR) ar putea să reducă dobânda de politică monetară la un minim record, pe măsură ce inflaţia încetineşte, însă nu intenţionează să adopte măsuri dramatice, a declarat luni Daniel Dăianu, membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR, transmite Bloomberg.

La începutul acestei luni, BNR a redus dobânda de bază cu un sfert de punct procentual, până la 2,75%.

'Există spaţiul necesar pentru a continua să reducem dobânda de politică monetară dar nu o vom face într-un mod dramatic', a spus Daniel Dăianu, precizând însă că aceasta este opinia sa personală. 'Decizia de a nu reduce dobânda cu 50 de puncte de bază a fost determinată de opinia că ar trebui să lăsăm spaţiul de manevră necesar pentru viitor. Astfel încât nu sunt singurul care crede acest lucru', a spus Dăianu.

Creşterea economică înregistrată de România este una peste aşteptări iar prognoza de inflaţie a BNR pentru sfârşitul acestui an este 1,5%. Următoarea reuniune de politică monetară de la BNR va avea loc în data de 7 ianuarie. 'Vestea bună este că mediul de inflaţie scăzută ne permite să continuăm planul de relaxare monetară. Chiar dacă nu vom mai reduce dobânda de bază avem rezervele minime obligatorii. Avem spaţiul de manevră în ceea ce priveşte politica monetară şi nu suntem blocaţi cum sunt alte bănci centrale', declara la începutul acestei luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În trimestrul al treilea al acestui an, Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,2%, după un avans de 1,4% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care analiştii intervievaţi de Bloomberg mizau pe o creştere anuală de un procent. 'Am fost surprinşi şi noi însă agricultura a jucat un rol semnificativ mai mare decât credeam unii dintre noi', a spus Dăianu care estimează pentru anul următor o creştere economică de 2,5%.

Sursa: Agerpres

Stiri
x