CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu De ce inca n-avem carti electronice de identitate
Data 11-05-2015 11:44
Sursa www.avocatnet.ro
Autoritatile pregatesc de ceva timp introducerea unor noi documente de identitate pentru cetateni, astfel ca actele folosite in prezent vor fi inlocuite. In momentul de fata, cadrul legislativ nu este definitivat, iar emiterea cartilor electronice de identitate nu este posibila inca. La solicitarea AvocatNet.ro, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat in ce stadiu se afla lucrurile si ce etape mai trebuie parcurse pana cand cetatenii vor putea sa obtina noile acte de identitate.

Prin intermediul actului de identitate se poate face dovada identitatii, a cetateniei romane, a adresei de domiciliu si, daca este cazul, a adresei de resedinta, scrie in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005. Acest act poate fi, in prezent, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate.

Insa de cativa ani autoritatile pregatesc introducerea unui nou act: cartea electronica de identitate. Cele mai recente modificari in acest sens au fost facute in 2013, iar in momentul de fata mai trebuie stabilit doar cum va arata si ce date va contine viitoarea carte electronica de identitate, pentru ca emiterea documentelor sa poata sa inceapa.

Autoritatile au avut de facut o platforma-pilot pentru constituirea sistemului de emitere a cartii electronice de identitate si punerea in circulatie a acesteia si a cartii electronice de rezidenta, asa cum se arata in Ordonanta Guvernului nr. 69/2002. Termenul-limita pentru realizarea platformei-pilot a fost 31 martie 2014, acesta fiind respectat, potrivit unei confirmari primite, la solicitarea AvocatNet.ro, de la directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul MAI, comisarul-sef de politie Gina-Laura Cusa.

Totusi, cartile electronice de identitate nu pot fi emise momentan, deoarece Guvernul inca n-a stabilit efectiv cum vor arata acestea si ce date vor contine. Un proiect de hotarare in acest scop a fost lansat in dezbatere publica, de catre MAI, la sfarsitul anului 2013, insa actul normativ n-a ajuns pe agenda sedintelor Executivului si in acest moment se afla in procedura de reavizare.

"Pentru emiterea cartii electronice de identitate este necesara adoptarea proiectului de hotarare a Guvernului prin care sa fie reglementate, in concret, forma si continutul documentului de interes, act normativ care se afla, in prezent, in procedura de reavizare. In momentul definitivarii cadrului legislativ referitor la noile documente de identitate, institutia noastra va fi in masura sa ofere detalii cu privire la data estimata pentru emiterea cartilor electronice de identitate (...)", a declarat pentru publicatia noastra directorul DEPABD, Gina-Laura Cusa.

In plus, Guvernul mai trebuie sa reglementeze si procedura prin care vor fi colectate datele biometrice (imaginea fetei si amprentele titularului) pentru viitoarele carti electronice de identitate.

Principalul scop al introducerii noilor documente de identitate este combaterea falsificarii acestor acte si a furtului de identitate, asa cum a tinut sa sublinieze Gina-Laura Cusa: "Invederam faptul ca scopul emiterii noilor documente de identitate este punerea in circulatie a unor acte de identitate care sa ofere garantii suplimentare de securitate, in vederea combaterii falsului si furtului privind identitatea, care a devenit un fenomen cu consecinte deosebit de grave, atat pentru cetateni, cat si pentru persoanele juridice de drept public si privat din toate statele membre ale Uniunii Europene".

Atentie! Cetatenii romani nu vor fi obligati sa aiba cartea electronica de identitate. Acestia vor putea opta intre cartea de identitate si cartea electronica de identitate (cu sau fara amprentele titularului).

Cartile de identitate vor putea fi folosite pentru a dovedi calitatea de asigurat

Modificarile legislative facute in 2013 prevad ca viitoarele carti de identitate si carti electronice de identitate vor putea fi folosite, totodata, pentru a face dovada calitatii de asigurat in sistemul medical autohton. Prin urmare, cetatenii vor putea sa foloseasca actul de identitate si pe post de card national de sanatate.

"Cartea electronica de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate (...), precum si elemente de particularizare si de siguranta", este precizat in OUG nr. 97/2005.

Concret, cartea electronica de identitate va contine urmatoarele date cu caracter personal (in format tiparit/inscriptionat si in format electronic):

numele si prenumele titularului;
sexul;
cetatenia titularului;
data si locul nasterii titularului;
semnatura de mana a titularului;
imaginea faciala a titularului;
codul numeric personal (CNP);
adresa de domiciliu a titularului;
prenumele parintilor titularului;
certificate si certificate calificate;
datele biometrice ale titularului (imaginea faciala si amprentele).
datele aferente cardului national de sanatate (nume, prenume, CNP, codul unic de identificare in sistemul de asigurari de sanatate si numarul de identificare al cardului).
Potrivit actului normativ mentionat, amprentele vor fi colectate doar cu acordul expres al persoanelor care vor solicita emiterea de carti electronice de identitate. Pentru minori si incapabili, acordul va fi dat de catre parinti sau reprezentantii legali.

Inscrierea datelor biometrice in actul de identitate va fi facuta doar pentru a se verifica autenticitatea acestuia si identitatea titularului. Ulterior, amprentele vor fi sterse din bazele de date ale autoritatilor (la ridicarea actului sau, daca titularul nu vine sa-l ia, in cel mult trei luni de la data stabilita pentru eliberare).

Important! Cartea electronica de identitate va putea fi folosita, de asemenea, pentru a calatori in statele membre ale Uniunii Europene.

Actele de identitate actuale vor fi inlocuite in maximum 18 luni

Incepand cu data la care autoritatile vor incepe sa emita noile acte de identitate, cele pe care cetatenii le au in prezent vor fi inlocuite in maximum un an si jumatate, potrivit OG nr. 69/2002.

Mai precis, noile documente de identitate vor fi puse in circulatie in mod esalonat, pe masura ce serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor vor beneficia de conditiile tehnice necesare.

"Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar (...)", dispune ordonanta.

Din momentul in care vor fi puse in circulatie noile acte de identitate, scrie in OUG nr. 97/2005, cetatenii vor putea sa aleaga intre cartea de identitate si cartea electronica de identitate (cu sau fara amprente). De la aceeasi data, cartile de identitate si cartile electronice de identitate vor fi eliberate dupa cum urmeaza:

cu valabilitate de patru ani, pentru persoanele care au intre 14 si 18 ani;
cu valabilitate de zece ani, dupa implinirea varstei de 18 ani (exceptie va face cartea electronica de identitate care va contine si amprentele titularului, valabilitatea urmand sa fie de cinci ani in acest caz).
Important! Actele de identitate sunt eliberate la cerere de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu/resedinta, iar termenul de solutionare a solicitarilor este de cel mult 30 de zile. Totusi, in situatii deosebite, termenul poate sa fie prelungit cu cel mult 15 zile.

Stiri
x