CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Plafonul de scutire de TVA de 65.000 de euro este valabil doar pana la sfarsitul anului. MFP nu a anuntat inca daca acesta se va aplica si in 2015
Data 08-12-2014 14:52
Sursa www.avocatnet.ro
Plafonul de la care firmele sunt obligate sa plateasca TVA a fost majorat in 2012 de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, se mentioneaza intr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene. Practic, firmele care au o cifra de afaceri sub 65.000 de euro pot aplica scutirea de TVA, insa acest plafon este valabil doar pana la 31 decembrie 2014. Desi pana la sfarsitul anului mai sunt trei saptamani, Ministerul Finantelor nu a clarificat inca ce se va intampla din 1 ianuarie 2015.

Firmele care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mica de 65.000 de euro, calculata la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (3,3817 lei), pot aplica scutirea de taxa pe valoare adaugata pentru livrari de bunuri si prestari de servicii. Insa acest plafon de scutire se aplica doar pana la 31 decembrie 2014.

Mai exact, Romania a solicitat in 2011 Comisiei Europene o autorizatie pentru a introduce o masura speciala de derogare de la art. 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE, pentru scutirea de TVA a persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste echivalentul in moneda nationala al sumei de 65.000 de euro la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la UE.

Conform unei Decizii a Consiliului Uniunii Europene, publicata pe 30 martie 2012 in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, prin derogare de la art. 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE, Romania a fost autorizata sa acorde o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste echivalentul in lei al sumei de 65.000 de euro la cursul de schimb din data aderarii sale UE.

Totusi, aceasta derogare este valabila doar pana la sfarsitul acestui an, dupa cum se mentioneaza in acelasi document:

"Se aplica pana la data intrarii in vigoare a unei directive de modificare a plafonului cifrei de afaceri pana la nivelul caruia persoanele impozabile pot beneficia de scutire de la plata TVA sau pana la 31 decembrie 2014, daca intrarea in vigoare a directivei sus-mentionate este ulterioara acestei date".

In conditiile in care pana la sfarsitul acestui an mai sunt trei saptamani, AvocatNet.ro a solicitat Ministerului Finantelor o pozitie oficiala care sa lamureasca daca autoritatile romane au inceput demersurile pentru obtinerea unei noi derogari de la prevederile europene, astfel incat firmele sa poate aplica si dupa 1 ianuarie 2015 plafonul de scutire de TVA de 65.000 de euro. Pana la momentul publicarii acestui articol nu am primit un raspuns de la MFP.

Plafonul de 65.000 de euro, mentinut sau nu si in 2015?

Specialistii contactati de AvocatNet.ro sunt optimisti si sustin ca plafonul de 65.000 de euro pana la care firmele sunt scutite de TVA s-ar putea aplica si in 2015.

"Desi nu cunosc stadiul demersurilor intreprinse de Romania pentru prelungirea derogarii, mentionez ca intentiile statului nostru sunt de mentinere a acestui plafon. De altfel, in 2012 FMI a atras atentia Romaniei asupra numarului mare de persoane inregistrate in scopuri de TVA si asupra necesitatii diminuarii acestuia (motiv pentru care in legislatia romaneasca s-a introdus posibilitatea deregistrarii din scopuri de TVA in orice perioada fiscala a anului). Cu siguranta in luna decembrie 2014, cand vor fi publicate modificarile Codului Fiscal, va fi reglementat si acest aspect", ne-a precizat Luisiana Dobrinescu, avocat Dobrinescu Dobrev SCA.

La randul sau, George Sinca, Senior VAT Consultant, PKF Finconta, ne-a declarat ca, desi pana la data curenta nu au fost emise prevederi aditionale, este posibil ca in urmatoarele zile pana la sfarsitul anului sa apara prevederi referitoare la mentinerea plafonului de TVA la nivelul de 65.000 euro.

"Cert este ca Romania a facut demersuri la Comisia Europeana pentru mentinerea plafonului de 65.000 euro", sustine George Sinca.

Ce se va intampla daca plafonul de 65.000 de euro nu va fi valabil si anul viitor?

In conditiile in care nu a fost emisa o noua Directiva europeana care sa modifice plafonul cifrei de afaceri pana la nivelul caruia persoanele impozabile pot beneficia de scutire de la plata TVA si avand in vedere ca derogarea obtinuta de Romania in 2012 expira pe 31 decembrie 2014, exista doua optiuni posibile, ne-a explicat Luisiana Dobrinescu.

Potrivit avocatului, Romania poate obtine o prelungire a acestei derogari sau se va reveni la plafonul de scutire de 35.000 de euro, prevazut de art. 287 din Directiva 2006/112 CE, conform Tratatului de Aderare.

De asemenea, George Sinca ne-a spus ca avand in vedere ca pana in momentul de fata nu a fost emisa alta directiva de modificare a plafonului cifrei de afaceri pana la nivelul caruia persoanele impozabile pot beneficia de scutire de la plata TVA, reiese ca plafonul de inregistrare de 65.000 euro este valabil pana la 31 decembrie 2014.

"Decizia nu mentioneaza ce se intampla dupa aceasta data cand valabilitatea masurii speciale inceteaza sa mai fie in vigoare. In acest caz, daca pana la data de 31.12.2014 nu va aparea alta decizie, dupa aceasta data se vor putea aplica prevederile legale anterioare masurii speciale, si anume cele prin care plafonul de inregistrare este de 35.000 de euro, aceasta fiind mentionat si in Directiva 2006/112/EC privind Sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata la art. 278, punctul 18 referitor la plafonul Romaniei", a adaugat consultantul.

Astfel, daca nu va fi obtinuta o noua derogare, din 2015, firmele care se afla sub plafonul de 65.000 de euro, dar peste 35.000 de euro, vor avea obligatia sa se inregistreze in scop de TVA, in timp ce firmele care se afla sub plafonul echivalentului in lei a 35.000 de euro nu vor avea obligatia sa se inregistreze in scop de TVA, ne-a mentionat George Sincan.

Sorin Biban, Tax Manager, Biris Goran, ne-a declarat ca in conditiile in care masura derogatorie privind plafonul de 65.000 de euro expira la data de 31 decembrie 2014, in baza informatiilor detinute la acest moment, rezulta ca de la 1 ianuarie 2015 s-ar reveni la vechiul plafon de 35.000 de euro (119.000 lei).

"Pana in prezent Ministerul de Finante nu a furnizat informatii cu privire la posibilitatea unei eventuale prelungiri a acestei derogari", a adaugat specialistul Biris Goran.

Cine poate sa aplice pentru scutirea de TVA?

Persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de scutire, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii (3,3817 lei), poate aplica regimul special de scutire pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform Codului Fiscal.

Persoane impozabile pot fi: persoane fizice, persoane juridice, entitati nonprofit care desfasoara activitati economice.

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:

livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Important! Persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.

O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.

Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga (65.000 de euro/12 x numarul lunilor de functionare).

Stiri
x