CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Patronatele vor evidențierea accizei pe bonul fiscal
Data 09-12-2014 11:44
Sursa www.agerpres.ro
Reprezentanții mediului de afaceri au propus, luni, Ministerului Finanțelor Publice /MFP/ evidențierea accizei pe bonul fiscal, într-un mod similar taxei pe valoarea adăugată /TVA/, dar și amânarea introducerii obligativității caselor de marcat cu jurnal electronic, care vor înlocui casele de marcat cu rolă de hârtie.

În cadrul consultării publice organizate de MFP pe marginea proiectului de modificare a Codului Fiscal și a celui privind pachetul de măsuri anti-evaziune, Romulus Dascălu, reprezentantul unui patronat din industria băuturilor alcoolice, a arătat că înscrierea accizelor pe bonul fiscal are că scop combaterea evaziunii pe lanțul de distribuție a produselor accizabile, cum sunt țigările, băuturile alcoolice, produsele petroliere și este aplicată de alte state europene, spre exemplu de Ungaria.

Pe de altă parte, votul consultativ al Comisiei de dialog social în privința proiectului de introducere obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic a fost unul negativ. Reprezentanții mediului de afaceri au cerut amânarea ordonanței până când Fiscul va finaliza sistemul către va permite conectarea acestor case de marcat la serverul administrației fiscale și până la realizarea unui studiu de impact.

Secretarul de stat în MFP Dan Manolescu a precizat că proiectul are două etape, prima care prevede introducerea într-un interval de un an și jumătate a caselor de marcat cu jurnal electronic și o a doua care vizează conectarea acestor case la serverul Fiscului, iar studiul de impact va putea fi realizat numai după introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic.

Tot luni, a fost discutat la MFP și proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede și noul mod de calcul al accizelor, în lei și nu în euro. Problema calculării accizelor în lei și al înghețării nivelului acestora pentru 2015 la nivelul în lei din 2014 nu a generat reacții negative din partea mediului de afaceri, singurele observații fiind legate de faptul că autoritățile mențin scutirea de accize a băuturilor fermentate liniștite, care, în opinia patronatelor de profil, favorizează evaziunea fiscală.

Un număr de 1.311 companii, cărora Fiscul le-a acordat calitatea de mari contribuabili, vor avea obligația să utilizeze de la 1 ianuarie 2016 numai case de marcat cu jurnal electronic, care vor înlocui casele de marcat fiscale cu rola de hârtie, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri de Ministerul Finanțelor Publice/MFP/, care are ca scop reducerea evaziunii fiscale.

Operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii — în număr de 15.387 — vor avea această obligație începând cu data de 1 aprilie 2016, iar contribuabilii mici — de la 1 august 2016.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede, de asemenea, autorizarea de către Comisie numai a aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic începând cu data de 1 iulie 2015 și interzicerea comercializării aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal pe suport de hârtie începând cu data de 1 octombrie 2015.

Potrivit MFP, această înlocuire etapizată va permite atât importatorilor, cât și distribuitorilor să-și lichideze stocurile de modele vechi și să obțină avizul tehnic favorabil și autorizația de distribuție pentru noile modele cât și utilizatorilor să-și achiziționeze în timp noile aparate, fără pierderi financiare și fără perturbarea activității comerciale.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic și conectarea cu ANAF are scopul să asigure condiții pentru concurență loială între contribuabili, să îmbunătățească activitatea de control și să asigure pârghiile necesare reducerii evaziunii fiscale în domeniile comerțului cu amănuntul și serviciilor. O astfel de măsură a fost luată de marea majoritate a statelor europene, inclusiv de Croația, Ungaria, Grecia, Bulgăria, Slovacia.

Prin acest proiect va fi creat cadrul legal pentru întocmirea unui Registru național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în județe sau în sectoarele municipiului București, precum și a implementării ulterioare a procedurii de supraveghere și monitorizare a funcționării aparatelor de marcat electronice fiscale, că o măsură de combatere a evaziunii fiscale. Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la un sistem informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale va fi stabilită de ANAF în 6 luni după ce vor expira termenele tranzitorii pentru toate categoriile de operatori economici care intră sub incidența actului normativ și au obligativitatea conformării dotării cu case de marcat cu jurnal electronic și sistem de comunicare la distanță (respectiv, după maximul de 390 de zile, termen prevăzut de lege pentru micii contribuabili).

În conținutul bonului fiscal va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Modificarea are în vedere corelarea cu legislația privind Codul fiscal (prevederile pentru deducerea taxei pe valoarea adăugată care poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate).

Stiri