CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu "Prima Masina", gata de start. Normele de aplicare a programului au fost publicate in Monitorul Oficial
Data 10-12-2014 10:54
Sursa www.avocatnet.ro
"Prima Masina" poate luat startul, in conditiile in care normele de aplicare a programului au fost publicate luni in Monitorul Oficial. Conform documentului, toate persoanele care au peste 18 ani vor putea sa acceseze "Prima Masina".

HG nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modific─ârile si completarile ulterioare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 891 din 8 decembrie 2014.

Programul "Prima Masina", prin care statul va garanta finantarea pentru achizitia unui autoturism nou, va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei, se mentioneaza in recentele dispozitii.

De asemenea, costul total al finantarilor suportate de beneficiar este compus rata dobanzii ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an. Aceasta marja va include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele creditarii, insa nu va include costul asigurarii autoturismului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, prima de garantare si penalitatile percepute conform contractului de finantare.

Important! Finantatorii sunt obligati sa mentina costurile de finantare mentionate mai sus pe intreaga durata de derulare a contractelor de finantare incheiate in conditiile programului.

In ceea ce priveste durata maxima a creditului, aceasta va fi 60 de luni calendaristice, adica cinci ani si va fi acordat in lei.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca beneficiarii programului?

Conform noilor prevederi, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani, eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare cu un avans de minimum 5%, garantia statului fiind de maximum 50%.

Aceste persoane vor putea accesa programul daca la data aprobarii creditului vor indeplini cumulativ urmatoarele conditii:

au calitatea de imprumutati in raport cu finantatorul;
la data aprobarii finantarii indeplinesc criteriile de eligibilitate prevazute la art.2 lit.b) din OUG nr. 66/2014 si respecta conditiile programului;
la data aprobarii finantarii indeplinesc conditiile generale ale programului prevazute la art.2^1 alin.(1) din OUG nr. 66/2014;
fac dovada cu copia facturii proforma emise de vanzator ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA. Factura proforma emisa de vanzator va contine in mod obligatoriu mentiuni referitoare la faptul ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou si se incadreaza in cerintele minime ale standardului EURO 5 si ca vanzatorul este o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor;
indeplinesc conditiile specifice de finantare ale bancii;
se obliga sa nu instraineze, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; va putea fi aprobata instrainarea autoturismului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra autoturismului sau novarea obiectului garantiei, dupa caz.
Totodata, reglementarile recent intrate in vigoare prevad ca beneficiari programului vor avea obligatia de a asigura autoturismul nou achizitionat printr-o polita de asigurare de tip CASCO care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt.

In caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a autoturismului, finantatorul va avea dreptul de a proceda la incheierea politei de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, prin orice modalitate prevazuta de lege, inclusiv prin prin includerea acestora in ratele de credit lunare.

Mai mult, pentru a se asigura ca beneficiarul va incheia o polita CASCO, finantatorul ii va putea solicita acestuia plata in avans a primei de asigurare aferente unei perioade de maximum 3 luni, se mentioneaza in documentul citat.

Stiri