CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Bugetarii ar putea fi liberi pe 24 si 31 decembrie
Data 10-12-2014 13:16
Sursa www.avocatnet.ro
Zilele de miercuri, 24 si 31 decembrie, din ultimele doua saptamani ale acestui an ar putea fi declarate zile libere de catre Guvern, inaintea sarbatorilor de Craciun si, respectiv, Anul Nou, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale. Acest lucru vine in conditiile in care pe agenda sedintei Executivului, care are loc astazi, este inclus un proiect de act normativ privind stabilirea unor zile lucratoare ca zile libere.

Conform unor surse citate de Mediafax, Guvernul ar putea declara zilele de 24 si 31 decembrie ca fiind nelucratoare, astfel ca bugetarii vor beneficia de o minivacanta de sarbatorile de iarna.

Executivul ar putea sa ia aceasta decizie astazi, avand in vedere ca pe ordinea de zi a sedintei figureaza un proiect de hotarare privind stabilirea unor zile lucratoare ca zile libere.

Va reamintim ca precedentul vacantelor prelungite a fost creat in 2012, cand, prin HG nr. 1123/2012, Guvernul Ponta a stabilit ca nelucratoare zilele de 24 si 31 decembrie 2012. Astfel, bugetarii s-au bucurat atunci de nu mai putin de sase zile libere in perioada sarbatorilor de iarna (24, 25 si 26 decembrie, iar apoi 31 decembrie, 1 si 2 ianuarie).

Practica a continuat si 2013, cand, la inceputul lunii mai, zilele de 2 si 3 au fost declarate libere, astfel incat personalul bugetar a avut parte de vacanta de cinci zile, calculand 1 mai, 5 si 6 mai (prima si a doua zi de Pasti), care sunt oricum libere prin Codul muncii.

Totodata, in perioada sarbatorilor de iarna din 2013, bugetarii au avut liber nu doar pe 25-26 decembrie si 1-2 ianuarie, ci si pe 27 si 31 decembrie si, de asemenea, pe 3 ianuarie 2014.

Totusi, practica ultimilor ani arata ca zilele libere acordate in plus de Executiv urmeaza sa fie recuperate la o data ulterioara.

Conform legislatie in vigoare, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

De asemenea, exceptie fac si unitatile sanitare si cele de alimentatie publica. Pentru acestea, in scopul asigurarii asistentei sanitare si al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, Guvernul stabileste programe de lucru adecvate.

Stiri