CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu APIA, in plina perioada de controale. Ce noutati exista si cat de dificila este „identificarea fara echivoc a parcelelor”
Data 28-09-2015 16:05
Sursa www.stiriagricole.ro
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) desfasoara in aceasta perioada controalele la fermierii care au fost cuprinsi in esantion, unul destul de generos in acest an avand in vedere modificarile majore din noua Politica Agricola Comuna (PAC). Una dintre noutatile care da frecvent batai de cap fermierilor, precum si inspectorilor APIA, este identificarea fara echivoc a parcelelor, prin intermediul caruia este permisa o abatere de doar 0,75 m.

„Asa cum se cunoaste, incepand din acest an vorbim de conceptul de identificare a parcelei fara echivoc. Asta presupune ca daca fermierul si-a digitizat parcela intr-un anumit loc, tu, ca inspector, incarci conturul parcelei in aparatul GPS si practic te duci pe zona unde si-a digitizat fermierul parcela. Sunt insa situatii in care exista foarte putine elemente de reper, mai ales la terenul arabil. De asemenea, din cauza ca nu exista un cadastru general, iar proprietatea e foarte faramitata, verificarile decurg mai greu”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Ovidiu Savasca, director APIA Mures.

O alta problema mentionata de directorul APIA Mures este ca foarte multi fermieri mici nu au cunostinte topografice, acest lucru facand verificarea parcelelor tot mai dificila.

„E foarte greu de lucrat cu fermierii care nu au deloc cunostinte topografice. Consider ca era mai degraba rolul Camerelor agricole sa ofere fermierilor detalii despre aceste lucruri, pentru ca intregul proces sa se deruleze mai usor. Pe calculatoare exista un bloc fizic cu zeci de liniute micute, ca niste bete de chibrite. Asta din cauza faramitarii foarte mari a terenurilor. Va dati seama cat este de greu pentru un fermier sa identifice cu exactitate parcela lui”, mai spune Daniel Ovidiu Savasca, director APIA Mures.

O alta noutate este ca in acest an inspectorii APIA vor verifica toate parcelele care apartin unei ferme. In judetul Mures, peste 30.000 de hectare si 2.000 de ferme vor fi verificate.

„Tipurile de control s-au diversificat foarte mult odata cu noua Politica Agricola Comuna (PAC). Se verifica tot mai multe elemente la o ferma. Acum am inceput sa masuram inclusiv elementele de peisaj, margini de camp, razoare, terase, iazuri, daca fermierul este esantionat si a solicitat inclusiv subventii pentru inverzire. Mai mult decat atat, nu mai avem acea optiunea de verificat 50% din suprafata fermei, in situatia in care neconformitatile pentru 50% din exploatatie nu depasesc 3%. Asta a fost vechea procedura. Indiferent daca exista sau nu neconformitati, se masoara in totalitate ferma. In ultimii doi ani au intrat si cerinte statutare de management. Se verifica depozitul de gunoi de grajd, se face o fisa de trasabilitate la ferma, planul de fertilizare, registrul de evidenta a produselor de protectie al plantelor. E mult mai complex de la un an la altul acest proces de verificare. Timpul de verificare a ramas din pacate cam acelasi”, a mai precizat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Ovidiu Savasca, director APIA Mures.

Termenul oficial de finalizare a controalelor APIA in teren, pentru fermierii care au fost cuprinsi in esantionul de verificare, este 30 octombrie.

Stiri
x