CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Autorităţile nu vor mai solicita copii legalizate, mare parte dintre taxele de timbru dispar, iar Fiscul va accepta plata cu cardul
Data 07-07-2016 15:40
Sursa www.avocatnet.ro
Mai multe măsuri de reducere a birocraţiei şi simpificare administrativă, sugerate în ultimele patru luni de cetăţeni prin intermediul "Comisiei de tăiat hârtii", au fost adoptate recent de Guvern şi se regăsesc într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Astfel, în curând, persoanele fizice vor avea de făcut mai puţine drumuri între instituţii, taxa extrajudiciară necesară la eliberarea cărţii de identitate sau a cazierului judiciar va dispărea, taxele şi impozitele locale vor putea fi plătite prin POS la ghişeele Fiscului, iar dovada plăţii unei amenzi de circulaţie va putea fi transmisă şi online. Totodată, copiile actelor de identitate vor fi solicitate electronic, prin e-mail, fără a mai fi necesară deplasarea fizică a unei persoane.

Acum mai bine de patru luni, Executivul anunţa lansarea adresei “maisimplu.gov.ro“, o platformă online prin care persoanele fizice, dar şi companiile, pot înstiinţa autorităţile despre problemele birocratice pe care le întâmpină sau pot veni cu sugestii de simplificare a procedurilor administrative.


Astfel, ca urmare a celor peste 3.300 de propuneri venite din partea a peste 30.000 de persoane, Guvernul a adoptat săptămâna trecută, în cadrul şedinţei săptămânale, un pachet de măsuri destinate simplificării procedurilor și reducerii eforturilor cetățenilor de procurare a unor documente, precum și consolidării procesului de digitalizare la nivelul administrației publice centrale.

"Mai puține acte, copii, hârtii, mai puține drumuri la ghișee cerute oamenilor care interacționează cu administrația publică. Aceasta este esența pachetului de simplificare adoptat azi (28 iunie - n. red.) de Guvern. Măsuri necesare, luate din respect pentru oameni, pentru timpul și banii lor. Este un pas pe un drum al normalității, spre un stat mai respectuos față de cetățenii lui", a scris Dacian Cioloş pe pagina personală de Facebook săptămana trecută.

Măsurile anunţate de Executiv s-au oficializat câteva zile mai târziu, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 490 din 30 iunie a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, document intrat în vigoare la momentul apariţiei, dar ale cărui prevederi se vor aplica treptat.

Concret, potrivit actului normativ, eliberarea cărții de identitate, eliberarea și prelungirea valabilității actelor de identitate pentru cetățenii străini și a cazierului judiciar vor fi scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetăţenii erau nevoiţi să facă mai multe drumuri considerate inutile, atât la ofiicile poştale, cât şi la Poliţie. În acest sens, OUG nr. 41/2016 a modificat Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru. În plus, potrivit noilor dispoziţii, taxele extrajudiciare de timbru se vor putea plăti şi online, prin ordin de plată sau numerar, pentru toate taxele de până în zece lei.

Mai mult, certificatul de cazier judiciar va putea fi obţinut direct de la Ministerul Afacerilor Interne de către autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, astfel încât cetăţeanul să fie scutit de obţinerea acestui document, iar taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru să fie, automat, eliminate.

„Cazierul judiciar se va solicita doar între instituții, deci circa 2,5 milioane de drumuri la Poliție pentru a ridica un cazier judiciar vor fi eliminate, pentru că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar vor putea să solicite direct la Poliție, fără să ceară cetățeanului să treacă de la un ghișeu la altul și să ia o hârtie să o ducă la alt ghișeu", anunţa premierul recent la postul public de radio.

De asemenea, până la finalul lunii iulie, instituţiile publice vor fi obligate să furnizeze o adresă de e-mail, ce va fi publicată pe site-ul fiecăreia, la care cetăţenii vor putea trimite copia electronică a cărţii de identitate, în timp ce copiile legalizate solicitate de către instituţii pentru furnizarea serviciilor publice vor fi înlocuite cu verificarea de către funcționar, la ghișeu, a conformității cu originalul.

"Fiecare instituţie publică şi organ de specialitate al administraţiei publice centrale este obligat să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent", scrie în actul normativ citat, care confirmă practic declaraţiile premierului de la începutul săptămânii trecute: "Copiile de pe buletin care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate și trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente și hârtii deplasate la o instituție sau alta", preciza Dacian Cioloş în cadrul aceleiaşi emisiuni de la Radio România Actualităţi.

În altă ordine de idei, autorităţile publice vor fi obligate să publice, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice pe care le furnizează, astfel încât cetăţenii să poată descărca şi completa pe calculator documentele respective. De altfel, varianta actualizată a acestora va trebui să fie disponibilă atât pe site-ul propriu al fiecărei instituţii, cât şi pe punctul de contact unic electronic www.edirect.e-guvernare.ro.

În plus, o instituţie sau autoritate publică va putea prelua de la o alta datele cu caracter personal ale unei persoane fizice, dar doar când aceasta din urmă îşi dă acordă sau solicită expres un astfel de serviciu: "Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, deţinute sau gestionate de o altă autoritate sau instituţie publică, se iau direct de la respectiva autoritate sau instituţie dacă acest lucru a fost solicitat expres de beneficiarul serviciului public sau dacă există consimţământul expres al acestuia", stabileşte OUG nr. 41/2016.

Totuşi, persoana ce solicită serviciul va avea posibilitatea să revină oricând asupra consimţământului, beneficiind de toate drepturile care decurg din reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

O altă măsură regăsită în documentul analizat stabileşte obligativitatea instituțiilor publice de a oferi metode alternative de plată serviciilor publice furnizate contra cost, amenzilor contravenționale și taxelor și impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată. În acest sens, ordonatorii de credite sunt obligaţi acum să prevadă în bugetele proprii sumele necesare pentru realizarea acestor obligaţii.

Nu în ultimul rând, prin intermediul platformei online “maisimplu.gov.ro“, românii au semnalat, în cazul amenzilor de circulaţie, obligativitatea de a transmite dovada plății amenzii la unitatea de poliție. Pentru ca o astfel de procedură să fie eliminată şi să uşureze munca şoferilor, autorităţile vor introduce posibilitatea plăţii online a amenzilor şi transmiterea dovezii de plată şi prin poştă electronică (e-mail).

"Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate, prin mijloace de plată online, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei", scrie acum în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, modificată prin intermediul OUG nr. 41/2016.

În plus, în momentul în care amenda va fi achitată direct pe internet, contravenientul nu va mai fi obligat să facă dovadă plăţii acesteia.

Noi reguli se vor aplica şi în procedura de obţinere a permisului auto, cu scopul reducerii riscurilor de corupţie. Concret, autorităţile vor implementa un sistem de monitorizare şi verificare a desfășurării examenului pentru obţinerea carnetului de şofer. Astfel, proba teoretică se va înregistra video, iar cea practică audio și video.

"Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice", dispune acum OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, după modificările aduse de OUG nr. 41/2016.

Stiri
x