CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Cei care merg la picnic și fac mizerie riscă să primească amenzi de mii de lei
Data 21-06-2016 11:12
Sursa www.avocatnet.ro
Persoanele care ies la iarbă verde pentru a lua masa sunt obligate prin lege să păstreze curățenia în zonele indicate sau special amenajate pentru activități de picnic. Dacă regulile aflate în vigoare în prezent nu sunt respectate, aceste persoane riscă să primească sancțiuni usturătoare.

Prevederile referitoare la desfășurarea activităților de picnic sunt incluse în Legea nr. 54/2012, care se aplică din martie 2012. Introducerea măsurilor din acest act normativ are drept scop prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului și asupra stării de sănătate a oamenilor.

În înțelesul legii, picnicul include orice activități de recreere ce presupun consumul de băuturi și/sau alimente, dar și aprinderea ori nu a focului, care sunt desfășurate în zone indicate sau special amenajate în acest sens. Persoanele care merg la picnic sunt obligate, în principal, să nu facă mizerie și să protejeze mediul.

Astfel, gunoaiele trebuie să fie aruncate doar în locurile special amenajate, acolo unde se depun selectiv în containere în funcție de categoria de deșeuri. Nerespectarea acestor reguli poate fi sancționată cu sume cuprinse între 100 și 2.000 de lei.

De asemenea, persoanele care ies în aer liber să se recreeze n-au voie să arunce țigări, chibrituri sau obiecte aprinse în alte locuri decât cele special amenajate. În acest caz, amenda poate fi de minimum 300 de lei și maximum 3.000 de lei.

Actul normativ mai stabilește că apele din apropierea zonelor indicate/special amenajate pentru picnic nu pot fi folosite pentru a spăla obiecte (cum ar fi, de exemplu, farfuriile, paharele sau tacâmurile). În plus, este interzisă aruncarea apei uzate în râuri, lacuri sau pe pământ. Cei care procedează în acest fel riscă să fie amendați cu 100-200 de lei, iar aceeași sanctiune este valabilă și pentru folosirea produselor de igienă personală la o distanță mai mică de 30 de metri față de cursurile de apă.

Tot între 100 și 200 de lei este și amenda pentru satisfacerea nevoilor fiziologice în alte locuri decât cele special amenajate.

În fine, locul în care este ținut picnicul trebuie să rămână curat și neschimbat, altfel autoritățile pot da amenzi de la 300 la 3.000 de lei.

În afară de aceste măsuri menite să asigure curățenia și protecția mediului, Legea nr. 54/2012 mai reglementează și alte aspecte cu scopul de a asigura desfășurarea activității de picnic în condiții civilizate. Concret, persoanele care merg la picnic în zonele indicate/special amenajate în acest sens trebuie, printre altele:

să nu distrugă, modifice, degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcțiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări (în caz contrar, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei);
să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență (în caz contrar, amenda este între 2.000 si 5.000 de lei);
să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate (în caz contrar, amenda este între 100 și 200 de lei);
să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural și/sau construit (în caz contrar, amenda este între 200 și 400 de lei);
să pastreze liniștea și să nu deranjeze comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori (în caz contrar, amenda este între 200 și 400 de lei).
Aceste amenzi pot fi aplicate atât de către politiști și jandarmi, cât și de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și autoritățile administrației publice locale. Totodată, autoritățile au dreptul să inspecteze zonele de picnic, să verifice datele de identificare ale persoanelor aflate în acestea și, dacă este cazul, să evacueze contravenienții.

Atenție! Este interzisă desfășurarea activităților de picnic în alte zone decât cele indicate/special amenajate în acest sens. Excepție fac doar zonele în care sunt organizate evenimente ocazionale.

Stiri
x